Unge bilister er ret blanke når det handler om vedligehold

Halvdelen af 18 til 24-årige bilister kan ikke skifte viskerblade, og de ved ikke, hvordan de skal tjekke, om der er olie nok på motoren, eller om dæktrykket er i orden.

Halvdelen af unge bilister mellem 18 og 24 år har ikke meget begreb om det elementære løbende vedligehold af bilen. Omvendt forholder det sig med de bilister, der er over 55 år. Det viser en international undersøgelse, hvor dækproducenten Continental Tyres har interviewet 2.000 bilister.

Ældre bilister er mere end tre gange så tilbøjelige til at udskifte en defekt pære som de unge, og der er dobbelt så stor sandsynlighed for, at de ældre bilister skifter dårlige vinduesviskerblade sammenlignet med de yngre bilister.

Skifte hjul
Mens omkring halvdelen af seniorerne er friske på at skifte hjul, er det kun hver femte af de unge. Blandt de helt unge er det endda kun lidt over halvdelen, som ville være trygge ved at fylde sprinklervæske på bilen.

Det er sund fornuft at vide noget om sin bil. Det handler både om sikkerhed og økonomi, lyder det fra Mark Griffiths, sikkerhedsekspert hos Continental Dæk.

- Manglende tro på egne evner og manglende viden om eksempelvis ordentligt udsyn gennem ruderne, dæktryk og lovlig mønsterdybde kan føre til ulykker. Der er også sandsynlighed for, at de unge unødigt bruger penge på professionel assistance til opgaver, de selv kan klare, siger Mark Griffiths.

Klar det selv
Ifølge undersøgelsen erkender 80 procent af de adspurgte, at de kunne spare penge ved at klare noget mere vedligehold selv, og cirka 60 procent ville oven i købet have det godt med at gøre det. Undersøgelsen viser også, at mere end end 80 procent af de adspurgte unge tror, at deres forældre vil være bedre til at klare bilens vedligehold end dem selv.

- Alle de adspurgte pegede på, at folk med tiden bliver mere teknologisk og mindre teknisk indstillede, hvor især yngre har en fordel med dagens udvikling. Men når det handler om biler, sker udviklingen både med teknologiske og tekniske funktioner, så jo mere viden man har, jo bedre og mere sikker en køreoplevelse, får man, lyder det fra Mark Griffiths.

Gælder også herhjemme
Lars Kiholm, teknisk chef hos Applus Bilsyn, mener, at tendenserne fra den internationale undersøgelse også gælder herhjemme.

- For mange unge er bilen bare et transportmiddel, og hvis du har travlt med job eller børn, er det ikke sikkert, du når at få gjort så meget, siger Lars Kiholm til Jyllands-Posten.

Omvendt er det med de ældre, der som regel går bilen ret grundigt igennem før et syn, hvor der for eksempel ses nøje på, hvor godt vinduesviskerne virker og lygternes indstilling.

Seneste nyheder
HUSK ! - Tjek dit dæktryk
16-05-2024

Der er to gode grunde til at have tjek på dæktrykket; brændstoføkonomien og sikkerheden. Hvis din bils dæktryk er for lavt, så bruger bilen for meget brændstof.

Læs mere
Husk at booke tid til hjulskifte i god tid!
03-04-2024

Når foråret banker på døren med en kraftigere sol og højere temperaturer, er det tid til at få sommerdækkene på bilen, så du er klar til en sikker sommersæson i trafikken.

Læs mere
Vi servicerer også fabriksnye biler
27-02-2024

Har du købt ny bil med fabriksgaranti, så kan du fortsat benytte dit velkendte værksted til service.

Læs mere