Tid at få bilen klar til vintervejret

Dansk Bilbrancheråd har samlet nogle gode råd til bilejere, nu hvor sneen er begyndt at falde.

De seneste dage er der faldet sne over det meste af landet, vinteren er på vej.

Mange danskere tager bilen på arbejde hver dag, og de fleste kender situationen, hvor bilen er dækket af rimfrost eller knaldhård is på ruderne om morgenen.

Isen skal væk, og ruderne være dugfri, før man kan komme afsted. Ind imellem kan det også være vanskeligt bare at få bildøren åbnet, fordi gummilisterne fryser. Dette første problem løser du ved at smøre eller sprøjte silikone på alle bilens gummilister, så er der ikke længere noget, der binder.

En kande lunkent vand
Med hensyn til isen på ruderne, kan du enten vælge den traditionelle vej og gå i gang med isskraberen. Eller du kan tage en kande lunken vand med ud og hælde over ruderne, så forsvinder isen på et øjeblik. Men husk, lunkent vand – hvis vandet er for varmt, risikerer du, at ruden springer.

Rigtig mange biler har i dag centrallås, og så er det bare at trykke på en knap på bilnøglen. Men hvis centrallåsen en dag ikke virker, så skal det være muligt at bruge den manuelle lås. Derfor er det en god idé at holde låsene i god form med en gang olie, før den hårde frost sætter ind.

Gør aircondition klar
Mange forbinder nok aircondition med varme sommerdage, men det er det samme system, man bruger til at affugte bilen om vinteren.

En aircondition, der virker dårligt, betyder, at der efterhånden bliver mere og mere fugtigt i bilen og dermed mere dug på ruderne. Et aircondition-anlæg bør tjekkes hvert andet år for eksempel, når du alligevel har bilen til service. Så kan du få fyldt nyt kølemiddel på anlægget, hvis det mangler.

Hold bilen ren
Vejsalt er svært at undvære i det omskiftelige danske klima og med til at gøre vejene mere sikre og fremkommelige.

Derfor bliver der i vinterperioden saltet grundigt på de fleste danske veje. Men vejsaltet slider også på bilen, som er udsat for at få rustskader af de store mængder salt på vejene.

Vær derfor ekstra opmærksom på at holde bilen pæn og ren i vintersæsonen. Faktisk kan saltet skade ikke bare karrosseriet, men også andre vitale dele på bilen som for eksempel bremserne.

Udover at vaske bilen lidt hyppigere end ellers, så kan man overveje at give bilen et vintertjek på det lokale værksted og eventuelt en undervognsbehandling, hvis det viser sig nødvendigt.

Sprinklervæske kan fryse

Sprinklervæske indeholder for det meste et antifrostmiddel, som gør, at væsken ikke fryser, før det bliver virkelig koldt med mange minusgrader.

Hvis bilejeren blander sprinklervæsken op med vand, vil det selvklart have indflydelse på hvornår sprinklervæsken fryser.

Vinterdæk
Vinterdæk fungerer meget bedre i vinterføre end sommerdæk, bremselængden er markant længere, når det bliver frostvejr, så der er god grund til, at skifte til vinterhjulene.

I mange tilfælde vil bremselængden være dobbelt så lang i vinterføre, når man sammenligner sommer-og vinterdæk.

Vær opmærksom på, at vinterdækket ikke slides for langt ned. n lang række Færdselsstyrelsen og andre eksperter anbefaler, at slidbanen er på minimum 3 millimeter.

Helårsdæk er der flere og flere, der går over til, men er der meget glat og koldt, så bør man ikke køre uden vinterdæk for egen og andres sikkerheds skyld.

Dansk Bilbrancheråd er bilbranchens talerør
Med knap 2.000 autoværksteder, bilforhandlere, tekniske skoler og andre professionelle virksomheder og institutioner med tilknytning til bilbranchen som medlemmer, er Dansk Bilbrancheråd med god afstand den største danske interesseorganisation i bilbranchen. Dansk Bilbrancheråds mål er at give alle vores medlemmer en professionel og personlig rådgivning, samtidig med, at vi arbejder på at forbedre branchens rammevilkår ved at gøre politikere og andre beslutningstagere opmærksom på vores mærkesager.

Seneste nyheder
HUSK ! - Tjek dit dæktryk
16-05-2024

Der er to gode grunde til at have tjek på dæktrykket; brændstoføkonomien og sikkerheden. Hvis din bils dæktryk er for lavt, så bruger bilen for meget brændstof.

Læs mere
Husk at booke tid til hjulskifte i god tid!
03-04-2024

Når foråret banker på døren med en kraftigere sol og højere temperaturer, er det tid til at få sommerdækkene på bilen, så du er klar til en sikker sommersæson i trafikken.

Læs mere
Vi servicerer også fabriksnye biler
27-02-2024

Har du købt ny bil med fabriksgaranti, så kan du fortsat benytte dit velkendte værksted til service.

Læs mere