Snart kommer det gennemsigtige dæk

Michelin samarbejder med General Motors (GM) om en ny generation af dæk, som man kan kigge lige igennem.

Inden for fem år forventer Michelin og GM at kunne introducere et dæk til personbiler, som dels er integreret med fælgen, dels aldrig skal pumpes.

Dækkene, der får navnet Uptis (Unique Puncture-proof Tire System), skal testes på elbilen Chevrolet Bolt. Til at starte med på en lukket bane og senere på året på en flåde af Chevrolet Bolt på veje i den amerikanske stat Michigan.

Bæredygtigt koncept
Michelin siger, at prototypen Unique Puncture-proof Tire System repræsenterer et stort skridt hen imod realisering af dækproducentens Vision-koncept, der har "bæredygtig mobilitet" som mål. Det endelige mål er at erstatte både dæk og hjul med en komplet monteringsenhed til brug for personbiler.

Luftfri dækteknologi har flere fordele både for bilisterne og for planeten. Dækkene bruger mindre råmateriale og mindre energi i produktionen, og så reducerer de antallet af skrottede dæk fra punkteringer og andre skader. Derudover er de sædvanlige slidproblemer udløst af forkerte dæktryk også elimineret med de nye dæk.

200 millioner dæk
Michelin fortæller, at i dag kasseres cirka 12 procent af personbilsdæk før tid på grund af punkteringer og 8 procent kasseres før tid på grund af uregelmæssigt slid. I alt kasseres omkring 200 millioner dæk hvert år.

Til en begyndelse vil det nye Uptis-dæk blive produceret til flådebiler og lignende, mens den almindelige privatbilist kommer til at vente lidt på det virkelig punkterfrie dæk.

Det luftløse dæk skulle ikke føles meget anderledes at køre med end et traditionelt pumpet dæk, og så er der i fremtiden i hvert fald ikke nogen grund til at medbringe et reservehjul, for med det luftløse dæk er punkteringer snart blot et minde fra ”gamle dage.”

Seneste nyheder
Husk at booke tid til hjulskifte i god tid
10-03-2023

Inden længe banker foråret på døren med en kraftigere sol og højere temperaturer som følge. Dermed b…

Læs mere
Vidste du?
14-02-2023

Hvis du overvejer at købe ny bil, så kan du holde ved dit velkendte værksted. For fabriksgarantien…

Læs mere
Beskyt din bil i det våde vejr med en undervognsbehandling
16-01-2023

En bil angrebet af rust eller korrosion kræver efterhånden reparationer eller ultimativt; skrotning,…

Læs mere