Slut med snyd: Nu skal bilen skrottes digitalt

Bilejere, der skal have deres udtjente bil skrottet, skal vænne sig til en proces helt uden papir. Fra 1. januar 2020 er det definitivt slut med at bruge skrotningsattester i papirform, da ordningen bliver fuldt digitaliseret.

Hver fjerde skrotning var ulovlig
Digitaliseringen er godt nyt for autoophuggerne, der kan se frem til en nemmere hverdag. Samtidig bliver det med systemet sværere at snyde med udbetaling af skrotningsgodtgørelser. Tidligere har opgørelser vist, at op mod hver fjerde bil bortskaffes ulovligt til skade for miljøet. 

 – Fordi hele processen fra årsskiftet bliver digital, er det nemt at tjekke, om køretøjet er afmeldt i Motorregistret, og hvem der er registreret som bilens sidste ejer. På den måde minimeres risikoen for snyd med skrotningsgodtgørelsen, og de godkendte autoophuggere kan nu koncentrere sig om deres kerneopgave – nemlig at bortskaffe bilerne miljømæssigt forsvarligt, udtaler Johnny Bøwig i en pressemeddelelse.

Johnny Bøwig er direktør i Dansk Producentansvars System (DPA-System), der har udviklet det digitale system i samarbejde med Miljøstyrelsen.

Bilskrot hugger skrotplads genbrug skrot.jpg

Bilejeren kan allerede fra 1. januar 2020 begynde skrotningen online  på Borger.dk med sit NemID.

Når bilejere opretter sagerne hjemmefra, kan de kun vælge fra en liste af godkendte autoophuggere. Det er den bedste garanti for, at deres bil miljøbehandles korrekt uden at gøre skade på miljøet. Man kan stadig tage ned til en godkendt autoophugger og ordne sagen digitalt derfra.

Slut med kontanter
Med det nye system er det ikke kun slut med omfattende papirarbejde. Autoophuggerne slipper samtidig for at skulle udbetale skrotpræmien i kolde kontanter, som hidtil har været en udbredt procedure. Med det digitale system får ejeren af bilen udbetalt skrotpræmien direkte til sin NemKonto, når skrotningsattesten er udfyldt digitalt.

– Med digitaliseringen af skrotningsattesterne skal godkendte autoophuggere ikke længere have kontanter liggende eller lave bankoverførsler til bilejeren, for nu sker udbetalingen af skrotningsgodtgørelsen direkte til bilejerens konto. På den måde kan vi mindske snyd og samtidig sikre, at bilerne bliver miljøbehandlet korrekt hos godkendte autoophuggere, siger kontorchef i Miljøstyrelsen Anne Elizabeth Kamstrup.

Besparelser at hente
Den digitale skrotningsattest letter arbejdsgangen for både autoophuggere, myndigheder og bilejere, hvilket også forventes at have et positivt økonomisk aftryk.

– I dag foregår det sådan, at når bilejere afleverer bilen til autoophuggeren, så skal ophuggeren udstede en fysisk skrotningsattest, der skal underskrives af både ophuggeren og af bilens ejer og efterfølgende indsendes til Miljøstyrelsen. Men nu kommer det altså til at ske i et digitalt flow, som gør processen langt lettere for alle parter. Og det vil alt andet lige reducere administrationsomkostningerne, siger kontorchef i Miljøstyrelsen Anne Elizabeth Kamstrup.

Her er fakta om systemet
Det nye digitale system kaldet DUS (Digitalisering af Udbetaling og Skrotningsattest) er udviklet af DPA-System og Miljøstyrelsen med input fra autobranchen – og er køreklart fra 1. januar 2020.

Du kan læse mere om det nye digitale system læse mere om det nye digitale system her

FAKTA
Fra 1. januar 2020 digitaliseres skrotningsordningen for biler

Bilejeren kan nu tage hul på sagen på borger.dk online med sit NemID.

Når bilejere opretter sagerne hjemmefra, skal de vælge en godkendt autoophugger til at skrotte deres bil inde i det digitale system (DUS) 

Ejeren af bilen får udbetalt sin skrotningsgodtgørelse direkte til sin NemKonto.

 

Seneste nyheder
HUSK ! - Tjek dit dæktryk
16-05-2024

Der er to gode grunde til at have tjek på dæktrykket; brændstoføkonomien og sikkerheden. Hvis din bils dæktryk er for lavt, så bruger bilen for meget brændstof.

Læs mere
Husk at booke tid til hjulskifte i god tid!
03-04-2024

Når foråret banker på døren med en kraftigere sol og højere temperaturer, er det tid til at få sommerdækkene på bilen, så du er klar til en sikker sommersæson i trafikken.

Læs mere
Vi servicerer også fabriksnye biler
27-02-2024

Har du købt ny bil med fabriksgaranti, så kan du fortsat benytte dit velkendte værksted til service.

Læs mere