Selvkørende biler kræver 30 millioner millioner beregninger i sekundet

Den tyske dækproducent Continental og den amerikanske it-virksomhed Nvidia slår sig sammen om at udvikle og sælge løsninger til selvkørende biler.

De fleste af os kender Continental som dækleverandør, men faktisk producerer selskabet en betragtelig vifte af produkter til biler, der spænder fra de føromtalte dæk til komplette køreassistent-systemer, som for eksempel adaptive fartpiloter.

Ligeledes er Nvidia mest kendt som et selskab der leverer grafikkort til computere, men i de seneste år har selskabet udviklet sig til verdens største leverandør af skræddersyede it-løsninger til selvkørende køretøjer.


Continentals øverste chef Elmar Degenhart til venstre og Nvidias administrerende direktør Jensen Huang giver hånd efter annonceringen af samarbejdet om at udvikle en fælles løsning til selvkørende biler. Foto: Continental

Nu er de to selskaber gået sammen om at skabe fælles produkter, som enhver bilproducent kan bruge i sine selvkørende biler.

Løsningerne baseres på den amerikanske chipproducents kunstige intelligens-platform Drive, og annonceringen er den seneste i en lang række fra Nvidia, hvis Drive-platform, er en væsentlig komponent i mange selvkørende biler.

Astronomiske udgifter
Silicon Valley-virksomheden, som mest af alt er kendt for sine grafikkort til computere, fortæller, at allerede i sidste måned brugte 320 virksomheder involveret i udviklingen af selvkørende biler Nvidia Drive.

Bilproducenter og deres leverandører søger samarbejdspartnere til højre og venstre for at have nogen at dele de astronomiske udgifter, der er forbundet med at udvikle selvkørende biler, med.

I løbet af få år vil vi se selvkørende biler i gadebilledet i første omgang som "robo-taxis". Et egentlig gennembrud i overgangen fra menneske-ført til selvkørende forventer de fleste eksperter snildt kan tage et årti eller mere. At en selvkørende Uber-ejet Volvo netop har ramt og dræbt en cyklist, der gik ud foran bilen, speeder heller ikke udviklingen op.

Nvidia og Continental hævder, at deres fælles løsning til selvkørende biler bliver introduceret i 2021. Løsningen vil omfatte et antal af Continentals avancerede sensorer heriblandt radar, camera og højopløsnings 3D lidar laserskannere.

Økonomiske nøgletal for samarbejdet ønsker hverken Nvidia eller Continental at løfte sløret for.

Uber, VW, Tesla og Baidu
I forrige måned annoncerede Nvidia, at selskabet har indgået samarbejdsaftaler med Uber og Volkswagen. Herudover arbejder Nvidia også sammen med elbilsproducenten Tesla og kinesiske Baidu, der blandt andet udvikler søgemaskiner til internettet. Baidu har for nylig sat omkring 10 milliarder kroner i en fond målrettet udviklingen af selvkørende køretøjer.

Continental, som i øvrigt også udvikler selvkørende biler med Baidu, er en del af et andet konsortium bestående af bilproducenter og –leverandører, der arbejder sammen om at udvikle løsninger til selvkørende biler.

Dette konsortium med BMW i spidsen omfatter også Fiat Chrysler, computerchip-producenten Intel og Intels datterselskab Mobileye. I dette samarbejde har Continental ansvaret for integration af komponenter og software. Også den amerikanske leverandør Aptiv, der leverer forskelligt til bilproducenterne, er en del af dette samarbejde.

-kompleksiteten af selvkørende biler kræver intet mindre end alt, hvad en supercomputer med kunstig intelligens har at byde på af regnekraft, udtaler Dr. Elmar Degenhart, administrerende direktør, Continental.

Nvidias Jens Huang tilføjer, at "vi har nu alle nøgleelementer på plads til at løfte selvkørende biler udstyret med kunstig intelligens fra udviklingsstadiet til produktion."

30.000.000.000.000 beregninger i sekundet
Computerhjernen i systemet Nvidia Drive Xavier formår at levere 30 millioner millioner beregninger i sekundet (30.000.000.000.000) med et strømforbrug på bare 30 watt.

Denne vanvittige ydelse er nødvendig for at håndtere de massive datamængder og beregninger, der er involveret i en selvkørende bil. For eksempel neurale netværk, der skal 'fornemme' omgivelserne, forstå vejens beskaffenhed, placere bilen på et kort og forudsige hvordan andre objekter vil opføre sig, og med hvilken hastighed de vil bevæge sig og i hvilken retning. Og til slut bruge alle disse mange informationer til at planlægge en sikker kurs for den selvkørende bil.

God tur!

Seneste nyheder
HUSK ! - Tjek dit dæktryk
16-05-2024

Der er to gode grunde til at have tjek på dæktrykket; brændstoføkonomien og sikkerheden. Hvis din bils dæktryk er for lavt, så bruger bilen for meget brændstof.

Læs mere
Husk at booke tid til hjulskifte i god tid!
03-04-2024

Når foråret banker på døren med en kraftigere sol og højere temperaturer, er det tid til at få sommerdækkene på bilen, så du er klar til en sikker sommersæson i trafikken.

Læs mere
Vi servicerer også fabriksnye biler
27-02-2024

Har du købt ny bil med fabriksgaranti, så kan du fortsat benytte dit velkendte værksted til service.

Læs mere