Ny motorvej oplader din elbil på farten

Kinas første soldrevne motorvej åbner for trafik i 2022 og bliver en trædesten i overgangen til el- og førerløse biler.

Den sekssporede motorvej mellem de tre byer Hangzhou, Shaoxing og Ningbo i den østkinesiske Zhejiang-provins bliver udstyret med solceller og smarte overvågningssystemer, der ifølge avisen Hangzhou Daily vil kunne oplade elbiler, mens de kører på vejen. Samtidig vil et komplekst trafikdatasystem kunne forudse kødannelse og trafikpropper samt advare biler og bilister om eventuelle ulykker forude, inden de når ulykkesstedet.

Den 161 kilometer lange motorvej skal kunne håndtere hastigheder op til 120 km/t, som er det hurtigste, der må køres på de kinesiske motorveje.

Billedet her stammer fra Shanghai og er hverken speciel smart eller udstyret med solpaneler.

- Supermotorvejen forventes at kunne øge gennemsnitshastigheden med 20 til 30 procent ved hjælp af smarte systemer, som både holder styr på vejens funktioner og de forbipasserende biler, fortæller Ren Zhong, departementschef for transport i de kinesiske provinser til Hangzhou Daily.

Betaler med chip
Ligesom biler, der passerer Storebæltsbroen ikke behøver standse, hvis de er udstyret med en Brobizz, så bliver vejafgifter også betalt automatisk på den kinesiske supermotorvej.

- En chip installeret i bilerne, tager vare på betalingen, siger Sun Zhang, professor ved Shanghai Tongji Universitetet til Global Times.

Automatisk kørsel i selvkørende biler er forholdsvis sikkert sammenlignet med almindelige biler.

- Sensorer i bilen og vejen kan reagere meget hurtigere end mennesker i en nødsituation og dermed medvirke til at reducere risikoen for uheld, siger Sun Zhang.

Vejen blev bestjålet
Motorvejsstrækningen bliver også udstyret med et omfattende overvågningssystem, der skal få trafikken til at glide bedre og undgå trafikpropper.

 Kinas første stykke motorvej drevet af solpaneler åbnede i december 2017 i Jinan, men efter bare fem dage blev vejen vandaliseret og en del af avancerede komponenter stjålet.

Nu bliver det spændende, om den nye vej får lov at eksistere uden besøg af hærværksmænd og tyveknægte.

Kilde: The Global Times

Seneste nyheder
HUSK ! - Tjek dit dæktryk
16-05-2024

Der er to gode grunde til at have tjek på dæktrykket; brændstoføkonomien og sikkerheden. Hvis din bils dæktryk er for lavt, så bruger bilen for meget brændstof.

Læs mere
Husk at booke tid til hjulskifte i god tid!
03-04-2024

Når foråret banker på døren med en kraftigere sol og højere temperaturer, er det tid til at få sommerdækkene på bilen, så du er klar til en sikker sommersæson i trafikken.

Læs mere
Vi servicerer også fabriksnye biler
27-02-2024

Har du købt ny bil med fabriksgaranti, så kan du fortsat benytte dit velkendte værksted til service.

Læs mere