Mos på bildæk giver frisk luft

Dækproducenten Goodyear er gået helt i mos med sit nye friskluftsdæk.

Goodyear er blevet grøn og har kreeret et dæk, hvor der vokser mos på dækkets sider. Dækket har fået navnet Oxygene, og idéen er, at dækket optager fugt fra vejbanen, og i en fotosyntese-lignende proces optager CO2 og udskiller ilt. Altså i princippet det samme, som planter gør.

4.500 biler i Paris
Producenten anslår, at hvis alle to en halv million biler i Paris var udstyret med disse dæk, ville de være i stand til at eliminere omkring 4.000 ton CO2 om året. Hvilket igen svarer til at fjerne cirka 4.500biler fra den parisiske trafik. Herudover ville de bogstaveligt talt grønne mosklædte dæk danne næsten 3.000 tons ilt. Udover at optage CO2 og udskille ilt til luften, så generer de mosfyldte dæksider strøm til sig selv ved hjælp af fotosyntesen. Oxygene bruger den energi, der dannes ved fotosyntesen til at forsyne den

indbyggede elektronik med strøm. Den fotosyntese-skabte strøm bruges af blandt andet sensorerne, en enhed med kunstig intelligens og en lysstribe i dæksiden, som kan skifte farve og advare både andre bilister og fodgængere om manøvrer som for eksempel baneskift og opbremsning.

3D-printet af gummistøv
Dækkets konstruktion er 3D-printet af gummistøv fra genbrugsdæk, og den åbne konstruktion forbedrer vejgrebet ved at absorbere vand fra slidbanen.

Oxygene benytter et synligt lyskommunikationssystem, eller LiFi, til internetkommunikation med lysets hastighed. Med LiFi kan dækket kobles til Internet of Things (IoT), således at udveksling af data (V2V) køretøj til-køretøj og (V2I) køretøj-til-infrastruktur bliver mulig. Dataudveksling via V2V og V2I er en afgørende del af intelligente trafikstyringssystemer.

I øvrigt er det her med at høste elektricitet skabt af planter ikke den rene fantasi. University of Georgia demonstrerede processen i et af sine laboratorier tilbage i 2013.

Seneste nyheder
HUSK ! - Tjek dit dæktryk
16-05-2024

Der er to gode grunde til at have tjek på dæktrykket; brændstoføkonomien og sikkerheden. Hvis din bils dæktryk er for lavt, så bruger bilen for meget brændstof.

Læs mere
Husk at booke tid til hjulskifte i god tid!
03-04-2024

Når foråret banker på døren med en kraftigere sol og højere temperaturer, er det tid til at få sommerdækkene på bilen, så du er klar til en sikker sommersæson i trafikken.

Læs mere
Vi servicerer også fabriksnye biler
27-02-2024

Har du købt ny bil med fabriksgaranti, så kan du fortsat benytte dit velkendte værksted til service.

Læs mere