God lyd til bilen uden højttalere

Ny teknologi vender op og ned på bilens lydsystem, så man nu kan høre musik i høj kvalitet helt uden højttalere. I stedet bruges overflader i cockpittets interiør til at frembringe lyde ved hjælp af små vibrationer. Det giver lavere totalvægt samt designmæssige fordele. 

Enhver, der har hørt en klassisk koncert, vil kunne nikke genkendende til, at violinen er det instrument, der har den mest fremherskende klang. Den karakteristiske og meget melodiske lyd er resultatet af mange års arbejde, hvor selv millimeter har betydning for den musik, der bliver frembragt ved hjælp af et samarbejde mellem strenge, violinkasse og bue. 

Dækproducenten Continental har ladet sig inspirere af det funktionelle princip bag strengeinstrumenterne og udviklet en ny teknologi, hvor højttalerne er blevet overflødiggjort i bilens lydsystem.

Vibrationer bliver til lyd
Det højttalerløse lydsystem bygger på aktuatorer, der skaber lyd ved hjælp af vibrationer i bilens indvendige overflader. De kompakte aktuatorer, der svarer til kernen i en konventionel højttaler, består af en magnet og en spole, der frembringer mikrovibrationer. I stedet for den oscillerende membran i en højttaler bliver interiør og overflader i bilens cockpit udnyttet til at få lyden til at bølge igennem bilen. 

Hattehylden er god til de lave toner
Og det er her sammenligningen med violinen kommer ind. For hvis man sammenligner aktuatoren i bilen med buen og strengene, så er det sted, aktuatoren er placeret svarende til violinens bue, mens den omkringliggende overflade er violinens krop. I en personbil af almindelig størrelse vil man placere flere aktuatorer på overflader, så man dækker de tre hovedfrekvensområder, der findes i den optimale lydoplevelse. Eksempelvis er dørpanelerne oplagte til at generere mellemfrekvenser, mens tagbeklædningen eller hattehylden egner sig til de lave frekvenser. 

- For at få den fulde 3D-lydoplevelse skal man med konventionelle lydanlæg ofte have op til 20 eller flere højttalere installeret rundt om i bilen. Ud over en mervægt på op til 15 kilo og et samlet volumen på mellem 10 og 30 liter så giver det udfordringer til det indvendige design af bilen, fortæller Georg Nielsen, administrerende direktør hos Continental Dæk Danmark A/S. 

Fokus på lavere vægt
Selv om 15 kilo og 30 liter ikke lyder af meget, så er det en væsentlig detalje for især elbiler, hvor man konstant leder efter metoder til at nedsætte vægten samt skabe mere plads til passagererne i moderne biler, der bliver mere og mere kompakte.

- Hver et kilo sparet betyder, at der skal bruges mindre energi på at få bilen fra a til b, og så går denne alternative måde at skabe et musikanlæg på ikke ud over lyden, hævder Continental.

Denne konklusion understøttes af flere lydeksperter, der på trods af det umiddelbart kontroversielle i at lave lyd uden højttalere har givet lyden i det højttalerløse lydsystem positive bedømmelser. Blandt andet har den verdensberømte violinbygger og fysiker Martin Schleske lovprist systemets lydkvaliteter. 

Lige som i et traditionelt lydsystem er det højttalerløse system skalérbart og går fra tre lydkanaler og helt op til 12 kanaler, hvor også forsæderne bruges som lydlegemer. Lydsystemet kan integreres i alle biltyper lige fra små kompakte bybiler til de helt store familievogne. 

Seneste nyheder
HUSK ! - Tjek dit dæktryk
16-05-2024

Der er to gode grunde til at have tjek på dæktrykket; brændstoføkonomien og sikkerheden. Hvis din bils dæktryk er for lavt, så bruger bilen for meget brændstof.

Læs mere
Husk at booke tid til hjulskifte i god tid!
03-04-2024

Når foråret banker på døren med en kraftigere sol og højere temperaturer, er det tid til at få sommerdækkene på bilen, så du er klar til en sikker sommersæson i trafikken.

Læs mere
Vi servicerer også fabriksnye biler
27-02-2024

Har du købt ny bil med fabriksgaranti, så kan du fortsat benytte dit velkendte værksted til service.

Læs mere